Dogecoin kurs

Home » Dogecoin kurs

Dogecoin är en kryptovaluta som infördes år 2013 av Billy Markus och Jackson Palmer. Den startade lite som ett skämt, uppkallad efter en meme. Trots – eller kanske tack vare – detta, fick Dogecoin kurs ändå en god start. På 11 dagar hade redan 6 procent av totalt 100 miljoner Dogecoins utvunnits. På mindre än 2 veckor hade värdet ökat med 300 procent. Men redan 3 dagar senare upplevde Dogecoin sin första krasch på börsen, och värdet sjönk med hela 80 procent.

Sedan dess har volatiliteten hållit sig relativt låg. Ända fram till årsskiftet 2017/2018, när ett nyfunnet intresse för Dogecoin fick valutan att under en relativt kort tidsperiod stiga en del, för att sedan sjunka igen. Efter detta har volatiliteten för valutan dragit iväg – och i slutet av januari 2021 väcktes ett allmänt intresse återigen för Dogecoin. Denna gång genom en så kallad squeeze som samordnades på forumet Reddit – och från denna punkt har Dogecoin sedan tagit rejäl fart, och volatiliteten har skjutit i höjden.

Samtidigt har Elon Musk flera gånger twittrat positivt om Dogecoin. Den kanske mest omtalade tweeten i sammanhanget är Musks “How much is that Doge in the window?” tillsammans med en bild där man skymtar en dollarsedel genom ett skyltfönster. Många menar att Musk i sin tweet insinuerar att Dogecoin kommer nå upp till ett värde av en dollar. Just nu ligger den strax över 0,20 dollar – en otrolig ökning för valutan, vilken år 2013 kostade ynka 0,00026 dollar.

Varför ska du investera i Dogecoin?

 • Högvolatil valuta som ofta gör snabba rusningar
 • Dess ROI ligger på 40.346,54 % (över fyrtio tusen procent)
 • Har varit uppe och nosat på 0,73 dollar
 • Elon Musk promotar Dogecoin
 • Trendande valuta som sedan 2021 finns tillgänglig på flera börser
 • Populär valuta på forumet Reddit, där man bl.a kan dricksa andra användare med Dogcoin.

Dogecoin kurs och historik

När Dogecoin introducerades i december 2013 låg priset på 0,00026 dollar. Den har alltid varit volatil, men volatiliteten har varit relativt låg utom i korta perioder. Sedan 2021 är dock Dogecoin att betrakta som en minst sagt högvolatil valuta. Idag ligger Dogecoin kurs på runt 0,20 dollar, men den hade i maj 2021 en all time high då den nådde upp till hela 0,7376 dollar. Det finns inget maxtak för hur många Dogecoin som kan utvinnas, och hittills har det idag brutits 132 236 148 897 DOGE (drygt 132 miljarder).

De 5 senaste årens toppar i Dogecoin kurs ser du nedan.

 • 2017: 0,015 USD
 • 2018: 0,013 USD
 • 2019: 0,004 USD
 • 2020: 0,011 USD
 • 2021: 0,737 USD

Dogecoin kurs – vad påverkar priset på kryptovalutan?

För kryptovalutor generellt är det många faktorer som inverkar på kursen – men Dogecoin är kanske ännu lite mer lättpåverkad av yttre faktorer än många andra valutor. Framför allt eftersom denna valuta har stigit i raketfart i samband med att den haussats i sociala medier.

Sociala medier

Sociala medier är utan tvekan det element som har visat sig vara viktigast för Dogecoins framgång. Detta är en valuta som började som ett skämt – och idag räknas den som en av de 10 populäraste valutorna på börsen. En väsentlig del av – för att inte säga nästan hela – Dogecoins explosionsartade ökning har sitt ursprung i sociala medier. Framför allt får vi tillskriva Reddit och Elon Musk en stor del av den äran.

Utbud och efterfrågan – och ”Fomo”

Oavsett vad det är som man köper har utbud och efterfrågan en inverkan på priset. I utbud och efterfrågan spelar också ”Fomo” in en hel del – fear of missing out. Folk är helt enkelt rädda att inte hinna hoppa på tåget i tid innan kursen rusar – något som gör att många vill handla valutan samtidigt, vilket pressar upp priset ytterligare.

Tillgång till valutan

Under 2021 fanns Dogecoin redan på ett flertal börser, vilket ökade tillgängligheten stort. När fler investerare fick möjlighet att själva spana in valutan, för att se vad allt ”buzz” handlade om, resulterade det också i fler ville köpa dogecoin. När fler köper valutan sprider sig ordet snabbt – och det blir lite av en snöbollseffekt. 

Folkets valuta

Elon Musk har flera gånger refererat till Dogecoin som ”folkets valuta”. Detta grundar sig i att Dogecoin har ett väldigt enkelt upplägg som gör att det tilltalar en större bredd av användare. Samtidigt är denna enkelhet också något som hör till Dogecoins ”image” – det började som ett skämt, och man gör än idag inga större anspråk på att vara så väldigt seriösa. Här ligger vikten främst på att ha roligt, producera memes och dricksa på Reddit – inte att läsa börssidorna, göra avancerade analyser eller fokusera på tekniska detaljer.

Dogecoin prognos – kommer priset att öka ännu mer i framtiden?

Att förutspå värdet på kryptovalutor är omöjligt – det kan ingen. Men däremot kan man använda siffror och statistik till sin fördel, bland annat genom att läsa på om kurshistorik, data och annan information. Sådant finns det gott om att ta del av när det gäller Dogecoin, så att läsa på och grunda sin egen åsikt kring dess framtidsutsikter borde inte bli några större problem.

Något som är viktigt att vara medveten om när man handlar med kryptovalutor är att de är volatila – och de flesta har en relativt hög volatilitet. Det kan med andra ord förekomma stora svängningar i kursen på kort tid. Just nu ligger Dogecoin kurs på lite drygt 0,20 dollar, samtidigt som dess totala marknadsvärde ligger på över 29 913 200 000 dollar – eller lite drygt 270 535 000 000 svenska kronor (270 miljarder).

FAQ – vanliga frågor om Dogecoin kurs

När lanserades Dogecoin?

Officiellt den 6 december 2013, av Billy Markus och Jackson Palmer.

Vad ligger Dogecoin kurs på i nuläget?

Dogecoin är en väldigt volatil valuta, men Dogecoin kurs ligger just nu runt 0,20 dollar. Marknadsvärdet ligger på nästan 30 000 000 000 dollar (30 miljarder).

Måste man deklarera Dogecoin?

Ja – all handel med kryptovaluta behöver man deklarera till Skatteverket. Detta gör du i samband med att du fyller i resterande delar av din deklaration.