Vad är en digital plånbok?

Home » Nyheter » Vad är en digital plånbok?

Om du är intresserad av att börja investera i kryptovaluta är det första du måste göra att bestämma dig för vilken sorts plånbok som du ska använda dig utav. En plånbok behövs för att förvara dina mynt.

Men om du har försökt förstå dig på det här tidigare är det inte så konstigt om du har känt dig överväldigad och förvirrad. Många av de resurser som finns online riktar sig till människor som redan har en grundläggande förståelse för hur kryptovalutor fungerar. I den här texten kommer vi att förklara allt som du behöver veta när du ska välja vilken typ av plånbok du ska använda dig utav för att förvara dina mynt från blockkedjan.

En digital plånbok är en plats där man förvarar sin kryptovaluta

En digital plånbok fungerar på ett liknande sätt som en traditionell plånbok gör. I och med att all kryptovaluta är helt och hållet digital så måste även plånböckerna vara det.

All kryptovaluta och dess individuella mynt görs upp utav en lång sträng av kod. Den här koden behöver sedan förvaras någonstans då de är alldeles för komplicerade för att minnas utantill. Det finns några olika sorters plånböcker, men det finns en sak som är viktig att komma ihåg. Om du tappar bort lösenordet eller enheten som du har mynten på strular så förlorar du också dina mynt.

Plånböcker hos nätmäklare

För att köpa kryptovaluta behöver du först och främst öppna ett konto hos en nätmäklare. Detta gör det möjligt att ansluta dig till en handelsplats. I och med att du gör detta kommer ditt konto hos nätmäklaren också få en digital plånbok där du kan förvara dina mynt.

Detta är ett smidigt och enkelt sätt att förvara sina mynt. Detta kallas för en “varm” plånbok. I och med att den är helt och hållet digital och kopplad till ditt konto hos nätmäklaren. Det betyder också att du enkelt kan nå dina mynt, oavsett var du befinner dig i världen för att sedan köpa och sälja närhelst du vill.

Kalla plånböcker

Motsatsen till varma plånböcker är föga förvånande kalla plånböcker. Detta är plånböcker som förvarar mynten helt och hållet offline. Detta kan göras på en rad olika sätt som vi nu kommer att gå igenom.

Plånböcker på datorn och telefonen

Det går att ladda ner applikationer till datorn som gör att man kan förvara kryptovaluta enkelt och smidigt direkt på sin hårddisk. På så sätt så är det fortfarande relativt enkelt att komma åt sina mynt för att göra transaktioner, men du kan då inte nå dem om du inte har datorn med dig. Om hårddisken kraschar eller går sönder så förlorar du däremot alla mynt. Självklart så kan hårddiskar ofta återställa men det är inte en garanti.

Det går även att ladda ner en lång rad olika appar som gör det möjligt att förvara krypto på telefonen. Även här gäller det att hålla rätt på sin telefon då samma problem uppstår om något strul inträffar.

Pappersplånböcker

Som namnet antyder så är pappersplånböcker plånböcker som förvaras på papper. Detta görs genom att man skriver ner koden för sina mynt på ett papper som man sedan förvarar någonstans.