Vad är en digital valuta?

Home » Vad är en digital valuta?

Som dess namn indikerar är digital valuta en sorts valuta som endast opererar digitalt. Andra namn för digital valuta är digitala pengar, elektroniska pengar, elektronisk valuta eller “cybercash”, men det är alltså i grund och botten det samma.

Gentemot andra valutor är digitala valutor inte fysiska men endast tillgängliga i digital form. Transaktioner med digitala valutor genomförs med hjälp av datorer eller elektroniska plånböcker som är anslutna till internet eller specifika nätverk. Trots detta har digitala valutor särskilda fysiska egenskaper. Komplicerat? Med den här introduktionen till digital valuta kommer du förhoppningsvis ha en bättre förståelse för dem när du har läst färdigt.

Digitala valutor har samma ändamål som fysiska

Något som är bra att känna till är naturligtvis att digitala valutor i praktiken har samma ändamål som sina fysiska motsvarigheter, som exempelvis fiatvalutor. De finns där för att man ska kunna genomföra transaktioner. De kan användas för att köpa produkter och tjänster, för att skickas till andra eller bytas och kan även hittas inom särskilda communityn online som spelsidor eller sociala nätverk.

Till skillnad från till exempel fiatvalutor möjliggör digitala valutor omedelbara transaktioner som sömlöst kan utföras över olika länders gränser. Det kan till exempel vara fördelaktigt för svensken som vill göra betalningar i digital valuta till en tjänst i Sydkorea, förutsatt att de båda är anslutna till samma nätverk.

Detta kännetecknar digitala valutor

För att enklare förstå sig på digitala valutor och vad de är listar vi några av de kännetecken som de har nedan:

  • Digitala valutor finns endast i digital form: de har ingen fysisk motsvarighet.
  • Digitala valutor kan vara antingen decentraliserade eller centraliserade. Kryptovalutor är ett exempel på decentraliserade valutor varav fiatvalutor däremot är ett centraliserat system för produktion och distribution av en centralbank och statliga myndigheter.
  • Värdet på digitala valutor kan överföras.

Olika sorters digitala valutor

Som vi tidigare berört är digitala valutor egentligen ett paraplybegrepp; en kategori av digitala valutor under vilken det finns olika sorters digitala valutor. Man kan säga att det i huvudsak finns tre olika sorters digitala valutor:

Kryptovalutor

Kryptovalutor är digitala valutor som använder sig av en så kallad krypteringsteknologi för att säkra och verifiera transaktioner i ett särskilt nätverk. Samma teknologi används också för att hantera och kontrollera skapandet av sådana valutor. Det finns gott om olika kryptovalutor, som Dogecoin, Bitcoin och Ethereum. De flesta kryptovalutor är oreglerade, men ett fåtal är reglerade.

Virtuella valutor

Det för oss vidare till nästa variant av digitala valutor, nämligen virtuella sådana. Virtuella valutor är oreglerade digitala valutor kontrollerade av utvecklare eller en organisation. De kan även styras algoritmiskt av specifika nätverksprotokoll.

Centralbankers digitala valutor

Centralbankers digitala valutor, på engelska kallat CBDC (Central Bank Digital Currencies), är reglerade digitala valutor som ges ut av varje lands centralbank, det vill säga Riksbanken i Sverige. Dessa ses som komplement till traditionella fiatvalutor och existerar digitalt.

Fördelar med digitala valutor

Som med allt finns det ett par olika fördelar respektive nackdelar gällande digitala valutor. Låt oss börja med att kika på fördelarna.

Snabba transaktioner

Traditionella fiatvalutor har sina begränsningar och en betalning med en sådan kan ta flera dagar eller till och med veckor att genomföra. Särskilt om beloppet är väldigt stort. Digitala valutor däremot är inte bara enklare och smidigare att genomföra, men går även otroligt snabbt. Detta för att ingen mellanhand krävs för att godkänna och verifiera betalningen.

Oftast decentraliserade

Till skillnad från fiatvalutor är digitala valutor ofta decentraliserade, vilket innebär att de inte hanteras av ett centralt styrande organ. Detta ger ägaren till valutan mer kontroll över hur pengarna hanteras.

Billigare transaktioner

Genom att slopa mellanhänders inblandning i transaktioner kan digitala valutor göra den totala kostnaden för en transaktion billigare, vilket såklart anses vara fördelaktigt för den som utfärdar transaktionen.

Nackdelar med digitala valutor

Finns det fördelar kan man argumentera för att det nästan alltid finns nackdelar också. Låt oss fördjupa oss i dessa.

Potentiella säkerhetsproblem

Även om digitala valutor tar bort behovet av att lagra personliga uppgifter online, kan valutan man äger fortfarande utsättas för hackers. Hackers kan stjäla digitala valutor från digitala plånböcker eller ändra protokollet för digitala valutor, vilket i sin tur gör dem oanvändbara.

Hög volatilitet

De flesta digitala valutor är decentraliserade, det vill säga att de inte kontrolleras av en regering eller centralbank. Detta innebär att de inte är stabila men utsatta för hög volatilitet, vilket innebär att dess värde kan skifta dramatiskt från en dag till en annan. Om digital centralbanksvaluta som stöds av banker eller regeringar utfärdas i framtiden, som Riksbankens E-krona, kan de vara en mycket säkrare lösning.

De löser inte alla lagrings- och infrastrukturproblem

Även om digitala valutor inte kräver någon fysisk plånbok för att lagras, kräver digitala valutor andra mekanismer för att göra det. Internetanslutning är en nödvändighet. Säkra digitala plånböcker är också nödvändiga för lagrandet av digitala valutor.

Vanliga frågor och svar – Digitala valutor

Vad är digitala valutor?

Digitala valutor är valutor som opererar digitalt. De används till samma ändamål som sina fysiska motsvarigheter, som att betala för produkter och tjänster online och används även i olika virtuella communityn, som till exempel i spelvärlden. Det finns tre olika sorters digitala valutor: kryptovalutor, virtuella valutor och centralbankers digitala valutor. Några digitala valutor är reglerade, andra inte.

Varför finns digitala valutor?

Uppkomsten av digitala valutor har att göra med en önskan om valutor som föregår helt och hållet digitalt och som inte kräver några fysiska element. De är inte bundna till några geografiska platser och därför kan man smidigt, snabbt och sömlöst genomföra transaktioner över gränser. Eftersom ingen mellanhand, som en centralbank eller regering, behövs för många digitala valutor kan avgifterna för transaktionerna många gånger även slopas.

Finns det några risker med digitala valutor?

Ja, till viss del finns det några risker med digitala valutor och det är dessa som gör att några ställer sig emot dem. Några menar att de potentiella säkerhetsproblemen kan innebära stora risker, risker som inte är värda att ta. Andra menar att det faktum att en internetanslutning är obligatoriskt är ett problem, eftersom man inte vet hur framtiden kommer att se ut gällande just denna oro.