Kryptovalutor att hålla koll på 2022

Home » Nyheter » Kryptovalutor att hålla koll på 2022

Mycket har hänt sedan Bitcoin först lanserades 2009. Då var kryptovalutor något helt nytt och många trodde det var en övergående trend. Så ser det inte längre ut, istället har det kommit en stor mängd olika kryptovalutor. Inför det kommande året är det några som står ut mer än andra. Därför är det värt att titta lite närmare på dem.

Sedan Elon Musk twittrade om valutan Dogecoin pratar allt fler om dessa kryptovalutor i både media och bland befolkningen. Under 2021 har dessa digitala valutor fått något av ett kändisstatus. Idag finns det över 500 olika varianter av kryptovalutor där störst på marknaden är Bitcoin (BTC), Ethereum och Solana. 

Det finns andra kryptovalutor på marknaden som kämpar för sina platser på listan och en av dem är den kända Dogecoin som ligger för närvarande på 14 plats. För de som är intresserade av att köpa dogecoin, då rekommenderar vi att du läser vidare.

Kryptovalutor – Bitcoin

Trots att kryptovalutan är över tio år gammal är den fortfarande stark. Kursen för Bitcoin har gått upp och ner under flera år. Det har ändå inte spelat någon roll eftersom kryptovalutan är fortfarande den mest välkända och använda digitala valutan. Värdet för Bitcoin har svängt mellan omkring 250.000kr och 500.000kr per andel under året. Vilket i sig är en enorm uppsving från tidigare år.

Ethereum

De skapades med en kedjeblock teknik, där de har en plattform som fungerar som en betalningsmetod. Rent tekniskt är de mer avancerade än Bitcoin och fungerar lite mer annorlunda. Själva valutan kallas för Ether och betalas ut i samband med transaktioner. Likt Bitcoin har Ethereum haft ett enormt uppsving över det senaste året med ett snittvärde på 40.000kr per andel.

Dogecoin

Den här kryptovalutan har fått mycket uppmärksamhet tack vare Elon Musk. Sedan starten i 2013, har kryptovalutan svängt upp och ner i värde men är idag relativt starkt. Dogecoin myntades först som ett skämt och har sedan dess etablerats som en seriös kryptovaluta. Här går det att köpa Dogecoin.

För den som vill använda kryptovaluta för att genomföra köp och transaktioner, är Dogecoin definitivt en att föredra. Värdet per andel har varit som högst ca 5 kr och ligger ofta på under 3 kr. Chanserna att du tjänar pengar på att köpa Dogecoin är lägre än deras användbarhet, som är mycket högre.

Alice

Denna svenska kryptovaluta är en nykomling på marknaden. Den registrerades på börsen för första gången i mars 2021. Bakom den svenska kryptovalutan står spelutvecklarna Antler Interactive.
Avsikten med Alice är att den ska användas i ett spel som kallas My neighbour Alice. Det förväntas släppas under 2022. Det är troligt att valutan kommer få sig ett enormt uppsving när spelet släpps nästa år. Särskilt med hur populär den blev omedelbart efter att ha kommit på börsen.

Topp 15 listan för bästa kryptovalutor 

De som är bekanta med elektroniska pengar som kryptovalutorna känner till att dessa kan växla mycket i pris och popularitet. 

Vi har gjort en lista för dig som vill veta vilka kryptovalutor som är värda att satsa på. Det kan ibland bli krångligt att veta vilken eller var man kan använda sig av dessa elektroniska pengar. Därför har vi gjort en lista på de populäraste kryptovalutor som är också de bästa att använda som betalningsmetod:

 1. Bitcoin (BTC)
 2. Ethereum
 3. Solana
 4. Binance Coin (BNB)
 5. XRP
 6. Tether
 7. Cardano
 8. WETH
 9. Avalanche
 10. Polkadot
 11. Terra Luna
 12. USD Coin
 13. Axie Infinity Shards
 14. Dogecoin
 15. Gala

Vad gör Dogecoin så intressant jämfört med andra kryptovalutor?

Först och främst, Dogecoin har funnits på marknaden sedan 2013. Denna kryptovaluta har hängt med länge och är byggt på en annan valuta som heter, Litecoin. 

Dogecoin (DOGE) sägs att den skapades som något av ett skämt, därav namnet. Vilket kan också vara anledningen varför vissa inte verkar ta dem på lika stort allvar som Bitcoin eller Ethereum. Men det är också del av deras charm. 

Precis som alla kryptovalutor så skiftar priset ständigt. Det positiva med Dogecoin är att de som använder sig utav kryptovalutan kan känna sig trygga med att transaktionsprocessen är nästan identisk med Bitcoin. Vilket gör det lättare för användarna att köpa och sälja kryptovalutan eftersom den fungerar smidigt, precis som Bitcoin. 

Andra utmanare till Bitcoin och Dogecoin

Precis som vår lista ovan visar, så är Ethereum just nu en annan stor utmanare till BTC, DOGE. I dagsläget är Solana den tredje största kryptovalutan vilket gör den väldigt intressant och man bör absolut hålla ett öga på den. Det som är till Solanas fördel är de har lägre kostnader för transaktioner och uppges att ha mindre påverkan på klimatet.

För de som kanske inte visste går det åt en hel del datakraft och energi för mining (bryta fram dem) av en kryptovaluta. Det har helt klart en viss påverkan på klimatet. Kryptovalutan Solana verkar kräva mindre mining vilket är mycket positivt och lovande.

Om du har använt kryptovalutor förr då har du säkert hört om Binance. Valutan har pratats en hel del om på twitter efter att Elon Musk hade sina åsikter kring deras tjänst för växling av valutor. Elon Musk pratade om problematik han tycker kan uppstå när man växlar med Binance. Men dessa kommentarer kan vara på grund av att allt fler kryptoföretag utmanar Bitcoin. Binance är också en kryptovaluta värd att hålla koll på eftersom den förväntas att bli mer populär i framtiden..

Sammanfattning

Kryptovalutor ökar i popularitet och det verkar som allt fler länder överväger hur dessa skall kunna användas i vardagen. För tillfället är Bitcoin (BTC) bland de största kryptovalutorna, följt av Ethereum, Solana och Binance. Dogecoin är också en valuta som man inte ska underskatta.