Vad är altcoins?

Home » Vad är altcoins?

Bitcoin har gått från att vara någonting som enbart diskuterades online till att numera vara en självklar och viktig del av den globala finansmarknaden. Sedan den första valutan, Bitcoin, lanserades 2009 så har det dykt upp en hel del olika kryptovalutor på marknaden. Idag så finns det, lite beronde på hur man räknar och vem man frågar, 3–5 stora kryptovalutor medans resten är vad som kallas för altcoins.

Fler och fler svenskar väljer idag att investera delar av vad de sparar varje månad i kryptovalutor. Vid sidan av deras traditionella investeringar i aktier och fonder så lägger nu många även in en del kapital i kryptovalutor. Samtidigt så växer kryptoscenen fortfarande explosionsartat och idag så finns det en hel uppsjö av olika valutor att välja bland. I den här texten kommer vi att gå igenom vad altcoins är för något, samt vad man bör veta om man bestämmer sig för att köpa Dogecoin eller någon av de andra valutorna som finns att välja på.

Vad är altcoins egentligen? 

För dig som har funderat på att investera i krypto kan du säkert känna igen dig i att det verkligen är en djungel att försöka navigera sig igenom. Visst finns det gott om information där ute, men mycket riktar sig till människor som redan har en grundläggande förståelse för kryptovalutor. Addera detta med att det som regel är fullt av svåra termer och förkortningar så är det inte så konstigt att man blir förvirrad. Målet med den här texten är att du ska känna dig bekväm med och förstå en mindre, men viktig del utav kryptovärlden: altcoins.

Altcoins är en sammanskrivning av “Alternative Coins” ,eller alternativa mynt på svenska. Som namnet antyder så är detta valutor som inte är lika populära som de större valutorna. Dessa är valutor som drivs på helt separata nätverk och som ofta har andra projekt och utvecklare bakom sig.

De större valutorna

När människor pratar om altcoins så kan det referera till alla valutor förutom Bitcoin och Ethereum. Dessa två respektive valutor är de som är absolut störst och också de som är populärast att investera i.

Bitcoin är som vi tidigare har nämnt den första och den överlägset största valutan. Det var utvecklarna bakom Bitcoin som skapade den första blockkedjan, någonting som lade grunden för alla kryptovalutor som har tillkommit till marknaden sedan dess.

Ethereum är i dagsläget den näst största kryptovalutan som finns och även den är väldigt populär bland investerare. Ethereum introducerades 2014 och påminner mycket om Bitcoin, även om dess nätverk fungerar på ett lite annorlunda sätt.

Vilka är de populäraste altcoinsen?

I och med att priset ständigt förändras, och nya valutor och projekt ständigt tillkommer, så är detta en svår fråga att svara på. Samtidigt så är det vissa altcoins som har varit på scenen en längre tid som numera inte längre betraktas som altcoins på grund utav deras popularitet och storlek.  Den överlägset kändaste altcoinen är dock utan tvekan Dogecoin.

Dogecoin 

Dogecoin är en utav de populäraste altcoinsen som finns på marknaden idag, och över 30% av amerikaner som äger kryptovaluta äger också Dogecoin. Dogecoin fick under början av 2021 stora mängder uppmärksamhet tack vare nyhetsrapporter och tweets från Elon Musk.

Men det hela började som ett skämt på internetforumet Reddit. Två programmerare skapade kryptovalutan som en parodi på Bitcoin. Till en början så användes det som ett sätt att visa uppskattning för inlägg som andra användare hade gjort, men intresset exploderade under 2021 och människor började på allvar investera i valutan.

Fördelar med Altcoins

Fördelarna med Altcoins är att man kan tjäna stora summor pengar om man tidigt hittar en valuta som sedan går upp mycket i värde. Samtidigt så är många av de större valutorna idag ganska omoderna i och med att utvecklingen av blockkedjor och kryptovalutor går så oerhört fort framåt. Många av dessa altcoins utvecklas också med specifika användningsområden istället för att enbart vara en bred valuta såsom Bitcoin eller Ethereum.

Nackdelar med Altcoins

Men vissa fördelar som altcoins för med sig måste också ses som ett tveeggat svärd. I och med att dessa valutor oftast inte är lika populära så kan det vara väldigt lätt hänt att priset inte ökar och att projekten och valutorna aldrig riktigt tar fart. Detta kan leda till att vissa projekt och valutor som verkar lovande helt enkelt kollapsar eftersom intresset inte finns där. 

Det finns också en hel del projekt där utvecklarna enbart är ute efter att tjäna pengar. Dessa valutor bidrar inte med någonting nytt eller spännande, utan är enbart ett sätt för en grupp människor att försöka tjäna pengar på vad som är en stekhet marknad.

Att tänka på när man ska investera i altcoins

Om du är intresserad av att investera i altcoins så finns det några saker som är väldigt nyttiga att ha i bakhuvudet. På den här länken så kan du hitta information kring aktuella kurser på så gott som alla kryptovalutor i världen.

Det första är att du måste se till att göra din research på valutan och projektet som du är intresserad utav att investera i. Genom att läsa på kring vad valutans syfte är så kan du skaffa dig en bättre förståelse kring vilka fördelar och nackdelar som valutan har. Tänk dock på att göra din egen bakgrundskoll och inte enbart lita på vad andra tycker och tänker. Många som rekommenderar kryptovalutor gör det för att få värdet på sina egna mynt att gå upp, inte för att tipsa andra om kloka investeringar.

Det är också viktigt att du precis som med alla investeringar diversifierar. Många som investerar i kryptovalutor gör det genom att köpa en lång rad olika valutor som de tror på. Precis som att man inte ska lägga allt sitt kapital i en aktie så bör man inte heller lägga alla sina ägg i en korg när det kommer till kryptovalutor. Om något då går fel, eller om kursen kraschar så kan man väldigt snabbt förlora en stor del av sina pengar.

Marknaden för kryptovalutor börjar sakta men säkert mättas av. Idag så finns det tusentals olika valutor att välja bland, men det finns fortfarande pengar att tjäna. Se till att göra din hemläxa och läsa på så har du största möjliga chans att lyckas.