Hur kan man köpa dogecoin i Sverige?

Home » Nyheter » Hur kan man köpa dogecoin i Sverige?

Dogecoin är användarvänlig kryptovaluta som både är billig och enkel att använda och som kan skickas snabbt mellan användare. Kryptovalutan har funnits tillgänglig för handel under en längre tid, men fick inte någon uppmärksamhet förens 2021 efter att Elon Musk nämnt om den vid ett flertal tillfällen i sitt Twitter-forum. Det fick dess kurs att ta ett rejält skutt.

Från att ha kostat runt 0.0020 amerikanska dollar blev plötsligt en Dogecoin värd ungefär 0.0689 år 2021. Det vill säga en avkastning på cirka 3 345 %. Sedan dess har investerare fått se dess pris sjunka till att bli värt omkring 0.070 dollar per coin. Frågan är om den någonsin kommer att stiga till samma nivå eller högre?

Här kan du läsa om vad Dogecoin är. Hur fungerar Dogecoin? Vad har den för användningsområden? Hur kan man köpa dogecoin i Sverige?

Vad är Dogecoin?

Dogecoin är en kryptovaluta, precis som Bitcoin eller Ethereum, vilken bygger på sin egen blockkedja. Dogecoin skapades ursprungligen som ett lättsamt skämt för krypto-entusiaster i syfte att göra narr av Bitcoin. Mjukvaruingenjörerna Billy Marcus och Jackson Palmer skapade Dogecoin i slutet av 2013. Palmer märkte kryptovalutans logotyp med ett meme som var populärt vid den tiden som innehöll det avsiktligt felstavade ordet ”doge” för att beskriva en Shiba Inu-hund.

I början av 2021 fick Dogecoin kultstatus på chatt-plattformen Reddit. Det pratades om att driva Dogecoins kurs ända upp till månen. I maj 2021 steg Dogecoin till en dess högst kurs någonsin på 0,68 dollar. Uppgången i kursen kom som en effekt av att Teslas VD, Elon Musk, ska ha twittrat om valutan och sagt att Dogecoin var hans favoritkryptovaluta. I mitten av 2021 kom Dogecoin bli en av de fem mest värderade kryptovalutorna sett till totalt börsvärde

Hur fungerar Dogecoin och vad är dess användningsområden?

Dogecoin använder sig precis som bitcoin av ett nätverket som bygger på kryptografi för att hålla alla transaktioner säkra. Dogecoins egna databas uppdateras ständigt i samband med alla nya transaktioner som sker.

Blockkedjetekniken bakom Dogecoin bygger på ett så kallat “proof of work”. Det betyder att miners använder datorer för att lösa komplexa matematiska ekvationer för att bearbeta transaktioner och registrera dem på blockchain. I utbyte för deras insats får miners betalt i ytterligare Dogecoins, vilka sedan kan sparas eller säljas på den öppna marknaden.

Dogecoin används framförallt för betalningar och inköp. Det går exempelvis att använda kryptovalutan som betalningsmedel i vissa butiker i USA. Dogecoin är dock mest använt inom sociala medier. Det har kommit att bli en så kallad “dricksvaluta” på sociala medieplattformar såsom Twitter, Reddit och Discord. Det är idag en av de mest använda kryptovalutorna för dricks.

Ett användningsområde där Dogecoin inte fått lika stor uppmärksamhet som exempelvis bitcoin är värdebevarande. Det är inte sett som en lika effektiv tillgång att äga för att bevara värde över tid i och med dess bakomliggande system. Det finns nämligen inte ett tak för hur många Dogecoins som kan skapas. Antalet Dogecoin som kan skapas är oändligt och därmed dess utspädningseffekt. Det gör valutan svag och till att bli inflationsdrivande.

Hur kan man köpa Dogecoin i Sverige?

Det finns fler sätt i hur du kan köpa Dogecoin. Dessutom finnes ett flera betalningsmetoder att använda sig av. Bland annat kan du handla Dogecoin med Visa/mastercard eller Paypal. Nedan kan du läsa om de mest typiska sätten att investera i Dogecoin, hur det går till och vad som behövs göras.

Köpa kryptovalutan

För att kunna köpa kryptovalutan Dogecoin måste du först och främst se till att skaffa dig en “crypto wallet” (på svenska kryptovaluta-plånbok). Det finns ett stort utbud av olika Dogecoin-wallets, vilka kommer med både fördelar och nackdelar. Använd dig helst av en plånbok för att inte bli förvirrad.

Välj plånbok utifrån om du endast tänkt handla Dogecoin eller också andra kryptovalutor. Planerar du på att endast handla med Dogecoin kan du ladda ner deras officiella plånbok “Dogecoin Wallet”.  Den finns även i en lite-version med namnet “MultiDoge”. Du kan ladda ner den antingen till din dator, alternativt mobiltelefon via Android och iOS.

Handla CFD-kontrakt

Ett av de enklaste sätten att få exponering mot Dogecoin är genom att handla CFD-kontrakt. CFD-kontrakt tillåter dig att kunna handla på Dogecoins kursutveckling, utan att behöva äga själva kryptovalutan. Det finns en mängd olika mäklare som erbjduer dig att kunna handla Dogecoin med hjälp av CFD-kontrakt. En av de mest kända handelsplattformarna i Europa är eToro, vilka erjduer låga avgifter.

Skulle du vilja lära dig mer om Dogecoin och hur man köper det? Besök CryptoRunner. De har en lång och informativ guide där de tar upp allt du behöver veta och hur man på enklaste sätt kan köpa Dogecoin i Sverige.