Hur man minar Dogecoin

Home » Hur man minar Dogecoin

Precis som med Bitcoin kan man mina Dogecoin, eller bryta ner, om man ska översätta det direkt till svenska. Trots sina skillnader är Dogecoin, precis som Bitcoin, en decentraliserad kryptovaluta, vars distribuerade databas upprätthålls av ett decentraliserat nätverk av noder istället för en enda part. Det vill säga att ingen central enhet distribuerar kryptovalutan, men istället har distributionen av mynten utformats på ett decentraliserat sätt.

Dogecoins utfärdas och släpps av sitt protokoll på ett förprogrammerat sätt, varav de som mottar de nya DOGE-mynten kallas för “miners”. Precis som under mining av Bitcoin belönas miners med kryptovalutan för sitt arbete.

Men som du säkerligen redan vet, betyder mining av Dogecoins och annan kryptovaluta inte att individer fysiskt gräver i gruvor efter ädelmetaller. Processen äger rum genom tillägnade datorer, som driver processorer för att lösa kryptografiska pussel. Den miner som först lyckas lösa pusslet konkurrerar ut sina utmanare och får lägga till ett nytt block till en blockchain.

En tillbakablick på Dogecoins historia

Gentemot Bitcoin och Litecoin finns det ingen gräns för hur mycket Dogecoins som finns. Detta gör valutan till en inflationsdrivande valuta. Men det har inte alltid varit så! Vid sin lansering hade Dogecoin en gräns på 100 miljarder mynt och belöningen som miners fick var inställt på att halveras vid varje 100 000 block tills block 600 000 blev minad. Efter detta skulle belöningen för miners vara med en fast kurs på 10 000 mynt tills 100 miljarder mynt blivit minade. Detta beräknades ske inom 160 dagar.

Men, 3 månader innan den sista belöningen skulle ha betalats ut till miners, bestämde sig utvecklarna att hålla belöningen på 10 000 mynt per block. Dogecoin blev därmed en kryptovaluta med en långsamt sjunkande inflationstakt.

Detta ledde så småningom till att Dogecoin började sjunka i värde. Då beslutade utvecklarna sig för att möjliggöra något de kallade för “merge mining”, vilket innebar att Dogecoin-nätverket kunde ta emot hashrate från andra proof-of-work blockchains som opererar på samma krypteringsalgoritm. Dagens miners kan därför både mina Dogecoin och Litecoin samtidigt!

Så fungerar mining av Dogecoin

Nu har vi gett en liten tillbakablick på Dogecoin för att du bättre ska kunna förstå hur mining-processen fungerar.

Mining av Dogecoin, och alla andra PoW-baserade kryptovalutor, kretsar kring en bearbetning av transaktioner och brytandet av block som därefter läggs till i en blockchain. Miners får DOGE-mynt för sitt hårda arbete. Precis som Litecoin använder Dogecoin sig av algoritmen Scrypt. Blocktiden för Dogecoin-block är 1 minut, vilket gör det betydligt snabbare än både Bitcoin och Litecoin.

Vad en miner tjänar när hen minar Dogecoin-block beror på olika variabler, som energikostnader, hashkraft, det aktuella priset på Dogecoin samt belöningen. Den viktigaste variabeln är dock energikostnaderna som kan variera kraftigt beroende på vart minern befinner sig i världen.

Så går du tillväga för att bli en Dogecoin-miner

Om du dras till kryptovärlden och inte minst Dogecoin, och gärna själv vill börja mina, kan du följa våra grundläggande steg nedan:

Köp en tillägnad mining-hårdvara

För att börja mina måste du först och främst ha en specifik hårdvara för mining eller kontrollera huruvida din CPU/CPGU är lämplig för mining. För att utföra mining mest lönsamt måste du få ASIC-enheter designade för skriptbaserad mining. Dessa kan köpas av officiella tillverkare och återförsäljare.

Installera programvaran/uppdatera dina drivrutiner

Nu gäller det att installera respektive programvara som krävs för att mina och uppdatera din GPU-drivrutin vid behov.

Gå med i en “mining pool”

“Mining pools” är grupper av miners som kombinerar sina respektive resurser över ett nätverk för att stärka sannolikheten att hitta ett block eller på annat sätt mina kryptovaluta. Nästa steg är alltså att gå med i en sådan.

Anslut dig till poolen

När du väl är en del av en mining pool måste du ansluta dina mining-enheter till en av mining-poolens servrar för att kunna mina Dogecoin.

Skaffa en Dogecoin-plånbok

För att lagra dina eventuella belöningar måste du registrera en kryptoplånbok med ditt poolkonto. Om du inte redan har en Dogecoin-plånbok bör du skaffa det nu! En sådan plånbok består av en offentlig nyckeladress för att skicka och ta emot DOGE-mynt samt en privat nyckel för att komma åt den. Den privata nyckeln måste förvaras säkert och får inte delas med någon. Det finns olika typer av kryptoplånböcker du kan använda dig av för att lagra dina mynt, såsom:

Online – Alla som minar Dogecoin kan använda sig av en kryptoplånbok som tillhandahålls av en handelsplattform som exempelvis Coinbase eller Binance. Dessa är inte lika säkra som andra alternativ, men väldigt bekväma.

Mjukvara – Dessa plånböcker kan finnas på ens PC eller mobila enhet snarare än online, vilket ökar säkerheten. Det finns en ursprunglig Dogecoin-plånbok man kan ladda ner, alternativt kan man använda en mjukvara från en tredje part.

Hårdvara – Den tredje varianten är hårdvaruplånböcker som anses vara den säkraste lösningen för lagring av kryptovalutor. Dessa är fysiska enheter som liknar ett USB-minne på vilken man kan lagra krypto offline.

Börja mina Dogecoins

När du löst ovan nämnda ting kommer din mining-pools kontoinställningar övervaka din hashrate samt dina intäkter och utbetalningar. På de flesta mining pools finns en instrumentpanel där du har en översikt över dina aktiviteter.

Frågor och svar – Dogecoin mining

Vad betyder Dogecoin mining?

Mining av kryptovalutor som Dogecoin involverar processen att få belöningar i digitala valutor för att lösa kryptografiska pussel med ens hårdvara.

Är det lagligt att mina Dogecoins?

I de flesta fall är svaret ja. I Sverige finns det ingen specifik reglering avseende hur kryptovaluta ska nyttjas eller utvecklas.

Vad krävs för att mina Dogecoin?

För att mina Dogecoin behöver man köpa en mining-hårdvara eller kontrollera huruvida ens existerande CPU/CPGU är lämplig för mining. Sedan ska man installera programvaran eller uppdatera sina drivrutiner, för att efter det gå med i en så kallad “mining pool”, ansluta sig till denna, skaffa en kryptoplånbok (om man inte redan har det) och börja mina DOGE-mynt!

Varför ska man mina Dogecoins?

Miners av kryptovalutor som Dogecoins gör det för att de tjänar DOGE-mynt på det, vilka i sig har ett värde. De kan sedan välja att behålla sina DOGE-mynt som de är och köpa och sälja dem eller växla dem till en annan valuta.